Login met google

Login met je eigen account

Wachtwoord vergeten?

Ons Leeuwarden

Meest markante portier van Friesland overleden

13 sep.
Door: Ons Leeuwarden
Franeker moet een markant persoon missen. Grietje "OMA" Gall - Weening is op 12 september 2017 overleden.

GRIETJE WAS NERGENS BANG VOOR

Iedereen in Franeker kon haar. Grietje Gall-Weening (92) was tot haar 78ste portier / uitsmijter bij de bekende discotheek Don Pedro in Franeker.

Als er wat gebeurde wat niet door de beugel kon, dan ging haar vingertje omhoog. En iedereen luisterde naar haar en droeg haar op handen. ‘ Oma’, werd ze liefkozend genoemd.

Grietje woonde in Opeinde toen haar man op jonge leeftijd overleed. Haar dochter Klaske vroeg haar om naar Franeker te komen.

Samen met haar man runde ze daar de discotheek. Toen de vaste portier ziek werd, zei Grietje dat zij het wel wilde proberen. Dat was het begin. Ze vond het prachtig aan de deur. Ze vatte haar taak serieus op en behaalde alle portiers-diploma’s. Uiteindelijk stond ze vijfendertig jaar lang, elke vrijdag, zaterdag en zondagavond bij de deur van Don Pedro.

Goede portier

Grietje was een goede portier. Ze kon resoluut zijn, was nergens bang voor en gaf veel aandacht. Iedere jonge meid nam haar in vertrouwen en vertelde over het nieuwe vriendje. Als de jeugd binnenkwam, kreeg ze van bijna iedereen een zoen. Ook van de jongens. Iedereen was gek op haar, de jongeren, hun ouders, maar ook de plaatselijke politie. Want met Grietje viel niet te spotten. Als de Harlingers en de Franekers weer eens met elkaar op de vuist gingen, dan sprong Grietje er rustig tussen en suste ze de boel. Zodat het weer gezellig werd. En als een meisje alleen naar huis wilde gaan, dan zorgde ze ervoor dat een vriendelijke jongen haar veilig escorteerde.

Dat ze op zo’n hoge leeftijd uitsmijter was, trok de aandacht van de regionale en landelijke media. Ze schoof aan bij Tineke in het programma Koffietijd en zat onder andere in een uitzending met Patty Brard. Ze hadden allemaal bewondering voor deze kordate vrouw op leeftijd, die niet over haar heen liet lopen. Grietje genoot enorm van de publiciteit. Het hoogtepunt was dat ze geridderd werd door burgemeester Sibo Hartkamp. En iedereen roemde haar hoge leeftijd als portier. Ze was dan wel oud, maar ze voelde zichzelf een jonge meid van twintig jaar die lol in het leven had.

In 2001 werd Don Pedro verkocht. Op 78-jarige leeftijd stopte Grietje met haar bijzondere baan. Ze vond het jammer, want ze was nog graag doorgegaan. Maar bekend bleef ze.

Aangesproken in stad

Als ze met haar kleindochter Mona door de stad liep, werdt Grietje nog steeds aangesproken door Franekers die de discotheek destijds bezochten. Dat wil zeggen: iedereen uit Franeker boven de 35 jaar. Ze missen haar allemaal.

Als ze jarig was, kreeg ze tientallen kaartjes van oude klanten en honderden felicitaties via Facebook. Ook kwamen er regelmatig oude bezoekers van Don Pedro bij haar langs in woonzorgcentrum Westerpoort in Franeker. Alleen maar even om ‘dag’ te zeggen. En toen een grote Don Pedro-reünie werd georganiseerd, was ze de ster van de avond. Oma is wereldberoemd in Franeker. En dat zal altijd zo blijven.

Deze bijzondere vrouw wordt op maandag 18 september in besloten kring gecremeerd.

Zondag 17 september is er van 14.00 tot 15.00 gelegenheid om te condoleren in Het Grillerije café op haar vertrouwde plaats het Martini Plantsoen in Franeker.

Tekst: Franeker Courant Jitze Hooghiemstra
Foto: Alle Faber


 

Deel dit bericht

of kopieer deze url: