Login met google

Login met je eigen account

Wachtwoord vergeten?

Ons Leeuwarden

Komst Canadezen naar Bevrijdingsfestival Fryslân

29 mrt.
Door: Ons Leeuwarden
Tussen 8 en 18 april 1945 trokken Canadese troepen door Friesland. Geholpen door verzetsmensen brachten ze de bevrijding. Dit jaar keren 29 Canadezen terug naar Friesland, om te herdenken en te vieren. De veteranen arriveren op zondag 29 april en vertrekken weer op 6 mei.

De Canadezen verblijven op landgoed de Klinze in Oudkerk. Tijdens hun verblijf in Friesland zullen zij onder andere een bezoek brengen aan Holten, waar het Holten Canadian War Cemetery ligt. Via de toenmalige burgemeester van Holten en het Ministerie van Oorlog werd bewerkstelligd dat een stukje Nederland voor dit doel aan het Canadese Gouvernement kon worden geschonken. Nog steeds is de begraafplaats een stukje Canadees grondgebied.

Op 4 en 5 mei maken de Canadezen een rit naar en door Leeuwarden met de legervoertuigen van Keep Them Rolling. Ze wonen de Dodenherdenking bij en zijn aanwezig bij het Bevrijdingsontbijt. Na afloop van de Nationale Opening van Bevrijdingsdag in de Blokhuispoort rijden de veteranen in een stoet richting het festivalterrein, waar het vrijheidsvuur zal worden ontstoken.

Deel dit bericht

of kopieer deze url: