Login met google

Login met je eigen account

Wachtwoord vergeten?

Ons Leeuwarden

80 schepen in optocht

8 jul.
Door: Ons Leeuwarden
Hout-vaert is de reis van een machtig houten vlot en een vlot historische schepen door Friesland. Het gratis evenement vertelt het verhaal van het hout, de herkomst, rol, betekenis en toekomst. Van zaadje tot boomstam tot product. Cultuur, muziek, theater, workshops, lezingen; aan boord, op het vlot en aan de wal.

Hout-Vaert 2018 brengt deze zomer de Friese reis van hout in beeld, van zaadje en boomstam tot product en betekenis. Van 19 tot en met 22 juli 2018 reist het varende erfgoedtheater met een vlot van boomstammen en 80 historische schepen van Dokkum via Leeuwarden en Grouw naar houtzaagmolen De Rat in IJlst. Het actieve publieksevenement verbindt de rijke historie van de Friese houtvaart met het perspectief van hout als ideaal duurzaam materiaal voor de nieuwe, circulaire economie. Hout-Vaert 2018 maakt als iepen mienskipproject deel uit van Culturele Hoofdstad LF2018. 

Hout leeft en verbindt

Hout-Vaert 2018 belicht de geweldige materiaaleigenschappen, internationale karakter, duurzame aspecten en esthetische schoonheid van hout. Het is materiaal dat diep in ons zit, verborgen in het dna uit vroeger tijden. Hout om van te leven, om in te ontwerpen en te bouwen, als product voor interieur, bouw en infra, creatief en constructief materiaal voor kinderen, vakmensen, vormgevers en producenten. Esthetische, natuurlijke schoonheid vermengt met zeer diverse functionaliteiten voor ons dagelijks werk en leven. Hout leeft en hout verbindt.

Hout-Vaert 2018 is een nautisch, cultuurhistorisch evenement dat vanuit historie en dna onze toekomst vormgeeft. Waar komen we vandaan, waar willen we naar toe? Hout-Vaert is de herontdekking van de ontwikkeling van Friesland, de inrichting van ons landschap, bouwmateriaal voor huizen, kerken en boerderijen en de betekenis van varend en zeilend transport voor de Friese economie. Daarmee schetst Hout-Vaert ambities voor het nieuwe Friesland: de betekenis en kennis van hout als duurzame waarde in transitie naar een circulaire maatschappij. Hout, van fysiek ambacht tot kennisrijk serieproduct in de maakindustrie, van architectuur tot materiaal voor bouw, infrastructuur en gebruiksvoorwerp, van handgevormd tot 3-d- geprint.

Hout inspireert

Hout-Vaert 2018 prikkelt creativiteit en laat beleven, van muziek op het vlot, presentaties, producten, vorm en vakmanschap in historische scheepsruimen tot de vierdaagse vlootschouw door het Friese waterlandschap. Hout-Vaert 2018: het vlot van houten boomstammen als symbool van de reis naar onze toekomst. Zien, geloven, beleven en meedoen.

Beleef het houttransport en de traditionele schepen, vaar mee, doe mee, kom kijken. Geniet en leer van oeroude ambachten, van vakmanschap en moderne robot- productietechniek, van verhalen over vervoer en economie tot de beleving van muziekspektakel door het houten orkest met een eigentijdse symfonie. Laat je in vervoering brengen door ontwerpen van architecten en vormgevers, prikkel je fantasie bij het maken van houten gebruiksvoorwerpen, muziekinstrumenten of constructies en gebouwen. Hout verbeeldt, geeft vorm en inspireert.

Hout- Vaert 2018 komt aan wal in Dokkum, in Leeuwarden, in Grou en tot slot in IJlst dat dit jaar 750 jaar bestaat. In de IJlster houtzaagmolen De Rat worden de boomstammen van het vlot later verzaagd tot duurzaam materiaal voor een bijzonder project. Iedere dag biedt een nieuw walprogramma rond het vlot en het varende erfgoed, gecombineerd met de eigenheid van vier historische locaties. Op ieder traject kun je meevaren, luisteren en meedoen, op 19, 20, 21 en 22 juli.

Deel dit bericht

of kopieer deze url: