Login met google

Login met je eigen account

Wachtwoord vergeten?

Ons Leeuwarden

Restaurantketen Loetje komt naar Leeuwarden

13 aug.
Door: Ons Leeuwarden
De restaurantketen Loetje krijgt na eerdere geruchten definitief een vestiging in Leeuwarden. Eind 2018 wil het van oorsprong Amsterdamse biljartcafé zijn deuren openen aan de Stationsweg.

Het restaurant komt in het voormalige, vervallen krakerspand tegenover het centraal station in de stad, tussen Grand Café Wouters en het Oranjehotel. Leeuwarden wordt de eerste vestiging in het Noorden.

Loetje werd ooit opgericht als biljartcafé in Amsterdam maar veranderde na de introductie van de ossenhaasbiefstuk in de loop der jaren in een succesvol restaurant. Tegenwoordig heeft de keten vijftien verschillende eetgelegenheden in Nederland. Biljarten kan er al lang niet meer.

De stadsvilla waar Loetje haar oog op heeft laten vallen is in de negentiende eeuw ontworpen door de Leeuwarder stadsarchitect Thomas Romein. De verwaarloosde toestand was de gemeente al jaren een doorn in het oog. Het pand verwisselde verschillende malen van eigenaar, bijvoorbeeld om er kantoren in te vestigen. Later werd het opgekocht door nieuwe eigenaren, die er appartementen in wilden maken. Zij kregen dit door verschillende oorzaken uiteindelijk niet voor elkaar.

Na tijdelijke verhuur aan kunstenaars trokken er dus krakers in het gebouw. Het achterstallige onderhoud werd door de jaren alleen maar erger. Politieke partijen baalden ervan, zeker omdat dit pand het eerste is wat toeristen zien als ze van het NS-station naar de binnenstad gaan.

Loetje zoekt nog personeel voor het nieuw te openen restaurant in de Friese hoofdstad, laat het bedrijf op zijn website weten.

Deel dit bericht

of kopieer deze url: